Tourclub De Moraal is in 1981 opgericht en is aangesloten bij de de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU). Op dit moment bestaat de club uit 75 recreatieve wielerliefhebbers die graag in groepsverband fietsen.

Binnen de club wordt er in 4 groepen gereden om een ieder de mogelijkheid te geven om op zijn/haar nivo te fietsen. De D-Groep houdt een toersnelheid aan van ongeveer 28 kilometer per uur, de C-Groep heeft een bovengrens van 30 kilometer per uur, de B-Groep en de A-Groep (Knoep-Groep) spreekt onderling af hoe hard er gereden wordt.

In alle groepen wordt SUST gefietst, d.w.z. we houden rekening met elkaar. Als iemand het niet bij kan houden of een mindere dag heeft, doen we het gewoon iets rustiger aan. Samen Uit = Samen Thuis!

Tc De Moraal fietst het hele jaar door en kent grofweg 2 seizoenen, een zomer- en winterseizoen.

Het zomerseizoen (maart t/m september) is natuurlijk de periode waarin gepiekt moet worden! Als we op de eerste zondag van maart het seizoen openen met een gezellige openingsrit, wordt al snel duidelijk wie netjes heeft doorgetraind en wie een echte winterslaap heeft gehouden. Is dit een probleem? Nee, bij ons niet! De eerste maand zijn de afstanden wat korter, dus je bouwt je eventuele conditionele achterstand zo weer op. We fietsen vanaf de eerste zondag in maart en starten dan om 09.30 uur. Vanaf april starten we om 09.00 uur. We streven er naar om tussen 12.00 en 13.00 uur weer terug te zijn in Elst. De afstand ligt gemiddeld tussen de 75 en 100 kilometer met onderweg een bakkie koffie.
Als de zomertijd ingaat, dan fietsen we ook op de woensdagavond. We starten om 19.00 uur en fietsen dan een rondje van ongeveer 50 kilometer. Onze uitvalsbasis is “De Vereniging” aan de dorpsstraat in Elst. Hier starten we en hier komen we na afloop ook altijd terug.

 

De club fietst in het zomerseizoen niet veel toertochten, maar organiseert regelmatig een ritje in bijvoorbeeld Limburg en/of België. Deze (klim)ritjes staan vaak in het teken van voorbereiding op de buitenland vakanties, die we ieder jaar organiseren. Ook zijn er ieder jaar wel enkele Moralisten die een pittige uitdaging aangaan zoals de Marmotte, de Dolomietenmarathon of de Otzthalermarathon.

In het winterseizoen (oktober t/m februari) wordt er in groepsverband gefietst op de racefiets en/of de mountainbike. Iedere zondagmorgen om 9.30 uur verzamelen de Moralisten zich voor de Vereniging. Meestal wordt er in twee groepen gefietst. Er is een groep die op de racefiets en/of mountainbike op de gewone weg en verharde paden in het bos gaat fietsen. Gewoon lekker toeren dus. En er is een groep die op de mountainbike de onverharde paden (officiële mountainbikeroutes) in het bos opzoekt, om even lekker te raggen. Vaak zien de twee groepen elkaar weer na afloop van de rit in De Vereniging.