Het ontstaan van de club

Geschiedenis

Eind jaren 70 wordt het toerfietsen als sport steeds populairder in Nederland en er ontstaan steeds meer toerclubjes en/of wielerverenigingen. Ook in Elst is er een groepje mannen, die met wat vrienden uit Valburg, Driel, Elderveld en Arnhem iedere zondagochtend in groepsverband op de racefiets stapt. In 1981 nemen zij het initiatief om te onderzoeken of Elst rijp is voor een heuse toerclub. En, dat blijkt het geval!

Op 15 september dat jaar is er een eerste oprichtingsvergadering, waar maar liefst 27 belangstellenden op afkomen. En dan hebben er nog 9 het lef om, zonder af te melden, niet te komen opdagen. Dat het dan al een serieuze zaak is, blijkt wel uit de notulen van die vergadering.Punt 5 “Veiligheid bij het fietsen” is een onderwerp waar veel aandacht aan wordt besteed. Het volgende wordt bepaald:

“De snelheid zal zijn 25 – 30 km/uur, aanpassen aan de zwakste rijder. Rijden met z’n tweeën, fietspaden gebruiken, verkeerslichten gehoorzamen. Ieder is verplicht een valhelm te dragen, individueel aan te schaffen. Fietsbel is verplicht, ’n reflector ook, hoewel de politie nog soepel optreedt”.

Er wordt tijdens deze vergadering zelfs een shirtsponsor gestrikt, de heer Mantel van de gelijknamige wielerzaak, stelt 35 kledingsets beschikbaar. Op 09 oktober 1981 is Toerclub De Moraal Elst bij koninklijk besluit goedgekeurd door de notaris en is Elst een officiële toerclub rijker.

De beginjaren

In de begin jaren wordt er fanatiek gefietst, afstanden van 150 kilometer of meer zijn heel normaal. Het is dan ook erg in, om een toertocht georganiseerd door een andere toervereniging, of klassiekers als de Ronde van Vlaanderen of Luik-Bastenaken-Luik, te fietsen. Maar wat er ook wordt gefietst, het gebeurd altijd SUST!

Dit principe; SUST (Samen Uit, Samen Thuis), is vanaf het ontstaan van de club altijd het uitgangspunt geweest.

Tc De Moraal is dan ook geen club voor pure hardrijders of wedstrijd fietsers. Nooit geweest en dat zal het ook nooit worden. Lekker sportief bezig zijn, samen vertrekken en samen weer terug keren bij het clubhuis. Dat laatste is ook altijd een belangrijk onderdeel geweest voor de club, een lekker bakkie koffie en/of een biertje na afloop.
Tc De Moraal is opgericht door een vriendenclub en dat is het nog steeds!