Tourclub De Moraal is in 1981 opgericht en is aangesloten bij de de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU). Op dit moment bestaat de club uit 80 recreatieve wielerliefhebbers die graag in groepsverband fietsen.

Binnen de club wordt er in 4 groepen gereden om een ieder de mogelijkheid te geven om op zijn/haar nivo te fietsen. De D-Groep houdt een toersnelheid aan van ongeveer 28 kilometer per uur, de C-Groep heeft een bovengrens van 30 kilometer per uur, de B-Groep en de A-Groep (Knoep-Groep) spreekt onderling af hoe hard er gereden wordt.

In alle groepen wordt SUST gefietst, d.w.z. we houden rekening met elkaar. Als iemand het niet bij kan houden of een mindere dag heeft, doen we het gewoon iets rustiger aan. Samen Uit = Samen Thuis!

Tc De Moraal fietst het hele jaar door en kent grofweg 2 seizoenen, een zomer- en winterseizoen.

Het zomerseizoen (maart t/m september) is natuurlijk de periode waarin gepiekt moet worden! Als we op de eerste zondag van maart het seizoen openen met een gezellige openingsrit, wordt al snel duidelijk wie netjes heeft doorgetraind en wie een echte winterslaap heeft gehouden. Is dit een probleem? Nee, bij ons niet! De eerste maand zijn de afstanden wat korter, dus je bouwt je eventuele conditionele achterstand zo weer op. We fietsen vanaf de eerste zondag in maart en starten dan om 09.30 uur. Vanaf april starten we om 09.00 uur. We streven er naar om tussen 12.00 en 13.00 uur weer terug te zijn in Elst. De afstand ligt gemiddeld tussen de 75 en 100 kilometer met onderweg een bakkie koffie.
Als de zomertijd ingaat, dan fietsen we ook op de woensdagavond. We starten om 19.00 uur en fietsen dan een rondje van ongeveer 50 kilometer. Onze uitvalsbasis is Cafe Restaurant “De Vereniging” aan de Dorpsstraat in Elst. Hier starten we en hier komen we na afloop ook altijd terug.

De club fietst in het zomerseizoen niet veel toertochten, maar organiseert regelmatig een ritje in bijvoorbeeld Limburg en/of België. Deze (klim)ritjes staan vaak in het teken van voorbereiding op de buitenland vakanties, die we ieder jaar organiseren. Ook zijn er ieder jaar wel enkele Moralisten die een pittige uitdaging aangaan zoals de Marmotte, de Dolomietenmarathon of de Otzthalermarathon.

In het winterseizoen (oktober t/m februari) wordt er in groepsverband gefietst op de racefiets en/of de mountainbike. Iedere zondagmorgen om 9.30 uur verzamelen de Moralisten zich voor De Vereniging. Meestal wordt er in twee groepen gefietst. Er is een groep die op de racefiets en/of mountainbike op de gewone weg en verharde paden in het bos gaat fietsen. Gewoon lekker toeren dus. En er is een groep die op de mountainbike de onverharde paden (officiële mountainbikeroutes) in het bos opzoekt, om even lekker te raggen. Vaak zien de twee groepen elkaar weer na afloop van de rit in De Vereniging.

Gedragsregels tijdens het fietsen:

–   We houden ons aan de verkeersregels. Dat betekent onder andere dat we NIET doorrijden bij een rood verkeerslicht. Als het verkeerslicht op rood gaat terwijl nog niet de hele groep is overgestoken, wachten degenen die als eersten zijn overgestoken aan de overkant op de rest.

–   Let altijd goed op je voorganger en heb vertrouwen in zijn of haar signalen. Anticipeer op wat er voor je gebeurt. Geef de signalen duidelijk door zoals obstakels, paal, gat e.d..

–   Realiseer als voorste rijder(s) altijd dat je nog een hele groep achter je hebt. Achterelkaar ben je net zo lang als een vrachtwagen!

–   Alle renners in het peloton dragen eraan bij dat de groep compleet blijft. Dat wil zeggen dat je voorin de groep af en toe even omkijkt, maar ook als je achterin rijdt (leg zo nodig je hand op de  schouder van de rijder naast je). Samen uit, samen thuis!

–   In sponsorkleding ben je een visitekaartje van de vereniging. Dit houdt dus in dat je je fatsoenlijk gedraagt t.o.v. medeweggebruikers.

–   Tc De Moraal is een toerfietsvereniging. Onze tochten zijn geen wedstrijd.

–   Aan te raden is tijdens de ritten altijd ICE-gegevens (telefoonnummer en naam van iemand  die in noodgevallen te bereiken is) en een ID-bewijs bij je te dragen.

–   In geval van problemen, vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met het Bestuur.

We houden rekening met elkaar, dus:

–   Bij een klim wachten we bovenaan tot de laatste boven is of er moet onderling anders afgesproken worden.

–   Na een bocht en/of lastige situatie, houden de voorste fietsers tempo in totdat de groep weer aaneengesloten is.

–   Bij pech wordt er gewacht en geholpen bij de reparatie.

–   Als iemand het tempo niet aan kan wordt er gewacht en het tempo aangepast.

–   De voorste rijders bepalen de richting en geven dit duidelijk aan.

–   Auto tegen en auto achter worden duidelijk hoorbaar doorgegeven.

–   Tijdens het fietsen wordt het tempo aangepast aan de situatie.

–   Nooit abrupt van richting veranderen of remmen.

–  Wanneer je als groep gaat passeren geeft de eerste fietser  aan dat er een groep volgt en de laatste geeft aan dat hij de laatste is en dankt degene die we passeren.

–   Iedereen wordt geacht deel te nemen op een goed onderhouden fiets + bel.

–   Als de groep weer op de start plek is aangekomen pakken we een lekker drankje!